
Ebbe Lund Gosvig
08-11-2016 - 19:30
Muslim tilpasser sig hverdagen på en kristen efterskole
Hvordan var hverdagen i Syrien i forhold til Danmark?
”I skolen i Syrien går alle med uniform, og det gør vi ikke i Danmark. I forhold til religion i Syrien forklarer han, at der både er kristne og muslimske. ”I skolen må de kristne ikke lære om islam, så når der er lektioner i islam, har de kristne fri og omvendt”. Basam har en forkærlighed, for at lave sjov med ting, og kan altid forvandle noget til en drilsk bemærkning eller handling, så en kæk kommentar var der da også plads til: Jeg er godt nok glad for, at jeg ikke er pige, for så skal jeg gå med tørklæde, og må ikke komme i svømmehal og så videre”, griner han.
Syrien er helt anderledes i forhold til den danske kultur, og som de fleste nok ved er det et ret fattigt land. Det er ikke altid lige nemt, at leve i sådan et land, understreger Basam: Herhjemme får du penge af kommunen, hvis du ikke har noget arbejde. Det gør du ikke i Syrien. Der skal du selv tjene pengene”.
Troen er stjernen
Basam er vokset op med den muslimske tro, fra han var helt lille og han tøver ikke, når han siger, at det betyder nærmest alt for ham. Derfor var det også en omvæltning, da han en hel normal onsdag, skulle starte på Frøstruphave Efterskole. Nu skulle han være den eneste muslim blandt 133 andre kristne, hvor hverdagen er med andagter og bøn både morgen og aften. ”Når vi beder til andagt, folder jeg bare fingrene og leger at jeg er med, men jeg beder ikke rigtig. Det må jeg ikke som muslim, jeg sidder egentlig bare, og kigger rundt på de andre”. Den åbenhed og ærlighed som Basam i stor grad besidder, kommer virkelig til udtryk, når det kommer til hans livshistorie men i den grad også hans tro. ”Jeg tror på at Jesus findes, fordi det står i koranen”, siger han og konstaterer ”men jeg tror ikke, at Jesus er guds søn”.
Hvorfor valgte du denne efterskole?
Ifølge Basam og hans forældre er det udover troen, det danske sprog, der skal prioriteres højest, og derfor var det slet ikke på baggrund af den kristne grundholdning på efterskolen, at valget faldt på netop Frøstruphave Efterskole. ”Det vigtigste er, at jeg lærer dansk, og så var det lige meget, om jeg tog på en kristen efterskole eller en idrætsefterskole”. Basam var herudover til rundvisning på efterskolen til efterskolernes dag, som ganske vist aflagde et godt indtryk på ham. Basam smiler, og siger forsigtig på ellers godt dansk: Jeg er meget glad, for at gå på denne efterskole”.
Ville du kunne forestille dig at tage tilbage til dit hjemland igen?
”Nej jeg kunne ikke forestille mig, at tage tilbage til Syrien igen. Jeg vil leve og bo i Danmark”. Et eksempel på at lønnen er meget lav i Syrien, holder han heller ikke tilbage med: Vi skulle på et tidspunkt spise en kylling, som skulle holde til en hel måned. Alt er meget nemmere i Danmark” afslutter han tilfreds.
Da Basam Dawe og hans familie flygtede til Danmark i 2014, ændrede deres liv sig markant. En ny hverdag skulle igen til at fungere for den muslimske familie. Den 5 oktober skulle Basam starte en ny tilværelse på en kristen Efterskole, nemlig Frøstruphave Efterskole.

Basam Dawe nyder at han har fået muligheden for at komme på efterskole. Her sidder han i sin seng på værelset på efterskolen. (Foto: Ebbe Gosvig)
Hvordan var Basams liv egentlig for fire år siden?
Svaret på det, kommer ikke bare flyvende ud af munden på den ellers så livsglade og aktive dreng. Den trygge hverdag på Frøstruphave Efterskole, gemmer sig ellers noget af en livshistorie bag sig. Allerede i 2012, valgte familien at tage benene på nakken og flygte til Tyrkiet fra Syrien, da det var et betydeligt mere sikkert sted, at befinde sig i end Syrien, som på dette tidspunkt var hårdt præget af krig. ”Det var på grund af krig, og frygten for, at det ville gå ud over os, at vi flygtede til Tyrkiet. Der boede vi i to år, hvorefter vi flygtede til Danmark”, fortæller 16-årige Basam, som bor med sin familie i Brørup, når han ikke er på efterskole. ”Min far flygtede allerede til Danmark i 2011, hvor han brugte ét år om at få opholdstilladelse i landet”, tilføjer han. Hans far har yderligere to år, som værnepligtig i militæret med i bagagen, hvor han har oplevet lidt af hvert, men selvom der var krig i landet, mærkede familien ikke noget særligt til det.