
Emil Bay Jensen
10-11-2016 - 12:58
De lokale stjerner?
Sådan er manges forestillinger i hvert fald omkring jobbet som brandmand. De bliver set som lokale stjerner, der hver dag sætter sit liv på spil for andre mennesker, ligesom man ser det i Hollywood film. ”Men sådan er det altså ikke.” mener Leif Eriksen, som er områdeleder på Falck i Esbjerg og på 11 andre stationer rundt omkring. I langt de fleste tilfælde er det altså ikke slemme brande, hvor man reder liv. Måske er det bare at køre ud hvor der er tabt noget olie på vejen, og så få det tørret op. Leif som har 10 års erfaring som brandmand siger:
”Man får aldrig en brandmand til at sige at han er en stjerne. Jeg føler mig ikke mere stjerne end en tømre, en murer eller for dens sag skyld, kassedamen. Jeg har bare fået en uddannelse som gør, at jeg kan håndterer det. Ligesom andre mennesker får deres uddannelse. Vi er på ingen måde stjerner!”
Han fortsætter: ”Den del af brandmændenes liv i ser i fjernsyn er en meget lille del af hverdagen på en brandstation. Alt foregår ikke bare i fuld fart. Derfor er der specielt mange børn, der ser op til os, fordi de tror, at vi gør alt mulig fedt hele tiden. Men vi har også grænser. Hvis vi kan se, at hele huset er i brand, og at der ikke er noget at rede, så går vi ikke ind i huset, så nej, vi er ikke de helte, eller stjerner, som små børn tror.”
Linette Amby Helgesen, en 16. årig pige fra Lindved tæt ved vejle, udtaler følgende:
”For mig er en brandmand en stjerne, for
hvis ikke vi havde nogle som ville tage jobbet, kunne vi ikke få slukket de helt store brande. Flere folk ville omkomme, fordi ingen er der til at redde dem”
Sammenholdet er en vigtig brik i puslespillet
Efter en alvorlig ulykke, kan man godt have det svært mentalt, derfor mødes de på ulykkesstedet lige efter ulykken. Det gør man for at få snakket tingene igennem, og få sat ord på hvad der er sket, så brandmændene ikke skal gå mentalt ned, fordi de har været ude for slemme oplevelser.
Brandmænd har også et helt specielt bånd til hinanden. De er som en lille familie. Og det er også det der gør, at de kan holde sammen, i tykt og tyndt. De går altid ind i et brændende hus to og to, for at ingen skal være alene.
Stjerne eller bare en brandmand?
Om en brandmand er en stjerne er svært at svare på, men rigtig mange ser alligevel en brandmand som en stjerne. Dog er der selvfølgelig undtagelser:
”De er ikke stjerner i mine øjne. De er folk der har fået deres uddannelse, og de gør deres job, ligesom alle andre der har fået en uddannelse og gør deres job. Men stjerner er de ikke.”
Det udtaler Kristen Lindved, lærer på Frøstruphave Efterskole.
Der kan være noget om det, for faktisk er det ikke en del af deres job, at de skal ofre sig selv, for at få mennesker ud af et brandende hus.
”Vi vil gå så langt, at det ikke går ud over os selv. Vi har fået kurser osv. osv., så vi ved, at hvis et hus står i flammer både indvendigt og udvendigt og der er en person derinde, og der ikke en mulighed for at personen er levende. Men er der en chance for at personen kan redes, udnyttes chancen”
udtaler Leif Eriksen.
Men så længe at en brandmand bliver ved med at gøre sit job, så gør det egentlig ingen forskel, om de er stjerner eller ej.
Hverdagen kører der ud af. Folk tager på arbejde. De sidder på kontorer, leger med børn, underviser unge, eller noget helt andet. Men der er også nogle der har et arbejde med masser af action. Et arbejde som handler om liv eller død. Et arbejde, hvor du må kaste dig ind i ildens hede flammer for at rede et andet menneskes liv.

Læs også:
